GRAND PRIX DU DESIGN PARIS 2022
GRAND PRIX DU DESIGN PARIS 2022

Residential Building

Old Summer Palace One
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
PROJECT

DESCRIPTION


The project is located 800 meters to the north of The Old Summer Palace in Beijing, in the core area of the Three Mountains and Five Gardens and Haidian Silicon Valley. To the north is zhongguancun, Shangdi, Yongfeng, Cuihu and other science and innovation parks, overlooking China's science and innovation Silicon Valley. To the south are the Old Summer Palace, the Summer Palace and the campuses of Peking University and Tsinghua University. Rare cultural and technological collision and integration here, from entrepreneurs, entrepreneurs to life, talent home vein, build a better life.
The project is a new Chinese mansion style, covering an area of 61,000 square meters, with a total construction area of 120,000 square meters, with a floor area ratio of 1.1. It is a pure foreign house and villa community with 4-5 floors, with a main area of 235-290 square meters for five bedrooms and a small amount of 196 square meters for four bedrooms.
The original intention of Old Summer Palace One is to build a house for a square mountain garden, which is the respect and respect for the century-old Mountain garden in Beijing Haidian District. It is really implemented in the design process of site selection, shaping, gardening and building. Therefore, from every detail of eaves, curtain, garden, courtyard, hall, hall, porch and bedroom, you will see the tacit understanding and architectural meaning of century-old mountain garden flowing in the land, culture and architecture.
From the architect's point of view, truly successful architecture often creates a new sense of ritual in its interaction with the natural environment. The traditional Chinese architectural form -- the shape of a bird spreading its wings, light and active roof ridge and cornices are the unique vocabulary of Chinese architecture. The upturned corner of the roof not only expands the lighting surface, but also helps to discharge rainwater, adding upward movement to the building and creating the unique flying and brisk charm of Chinese architecture.

PROJECT

DESCRIPTION


In the facade design of Old Summer Palace One, the floating roof can be said to be the originality of nature. The low density land quality of 1:1 plot ratio makes Old Summer Palace One, which has strict height limit, look like being in a natural garden, surrounded by forests and lush trees at all times. Therefore, how to make the building stand out in the natural enclosure of forests of three hills and five gardens has become the core proposition of the designer.
Fortunately, the designer found the elegant and light Chinese roof in the painting Of Crane thousands of years ago. Therefore, on the basis of referring to the technical regulations of roof design in traditional Chinese ancient architecture books such as "Building French", the shape and structure of the roof of Old Summer Palace One are carefully carved. At the same time, modern materials such as stone and glass are used to build a transparent, elegant and thick building volume, which is very light to lift the roof. The whole roof presents a beautiful floating posture on the forest, successfully creating a bright, elegant and warm homecoming scenery for the owner.
In the design of the living room, the extreme wide, short and deep is one of the biggest highlights of Old Summer Palace One. Compared with other super high-end residential improvement, the maximum width of the main apartment of 235-290 square meters is 20.9m, the minimum is 19.2m, and the ratio of width to depth is 1.5, which is rare. It can completely match the works of international first-line mansions, and the indoor owners are truly integrated with the outdoor mountain garden.
This unique experience in 290 ㎡ side hall door model the perfection, in without block vision, nearly 70 ㎡ with 270 degrees of corner side hall, indoor table side hall, Chinese and western social eat hutch line configuration, the sun the wind uninvited, free flowing, and outdoor natural zero distance connection, realize the mountain to see the homes, and, behold, the heavens and the earth.
Architecture is a solidified poem on the land, and the land is the gene for the sustainable growth of architecture. Therefore, the deeper the understanding of the land, the more perfect the architecture will be. As a masterpiece of 40 years of ingenuity, it is impossible to find a Old Summer Palace One. From the dimensions of architecture, garden, house type, science and technology system, all-round construction of living aesthetics: from the color, material, size and so on, fine cut each detail of eaves screen, so that the mountain garden in Old Summer Palace One presents elegant, dignified, coagulate natural beauty; By elaborating the traditional techniques of yuanming Garden, we focus on creating each scene of gardens, courtyards, sketches and water systems, so that the craftsmanship of 40 years will shine brightly in each part of Old Summer Palace One ode and build a beautiful life.

Agency:  GOA (Group of Architects )

As a large design organization with premium architectural quality as its ultimate mission, GOA provides customers with highly reliable and integrated professional services. The Company currently boasts a pool of more than 800 professionals and sets up offices in Hangzhou, Shanghai, Beijing and Nanjing, forming a full-profession system covering urban design, architectural creation, engineering design, and management consulting. With irreplaceable pioneering advantages in such fields as high-rise buildings, hotels, urban mansions, sci-tech parks, and characteristic towns, GOA is also one of the first private design organizations that obtain the national class-A qualification in construction engineering.
Since its foundation in 1998, GOA has always adhered to a principal-centered working mode. Bolstered by a powerful operative platform, more than 30 principals and their professional teams are closely connected through three systems, i.e. Project Manager, Design Manger and Engineering Manager to dig into the whole-process quality control of each project. With a deep insight into customers’ value demands at multiple levels and being good at combining international vision with local conditions, GOA not only provides systematic design solutions, but also efficiently integrates top-notch expert resources worldwide, with a view to provide customers with highly diversified and well-processed works.
A rigorous, objective, diversified and open corporate culture is the brand gene of GOA that provides professionals with attractive work environment and remuneration, cares about and supports the independent growth of outstanding talents, and constantly creates an innovation atmosphere of interdisciplinary cooperation. By dint of its unique vitality, GOA is devoted to providing every employee with a platform to practice and fulfill dreams.

ChaoYang City Villa
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
PROJECT

DESCRIPTION


ChaoYang City Villa is located in a very leading ecological area of Beijing, the west bank of Wenyu River and on the shore of a 400-acre. Around the project, there are many international schools and resort hotels. It is a boutique residential area with leading ecology, a high-end lifestyle, and convenient transportation.

The project covers 3.89 hectares, with a land scale of 50,000 square meters and a limited height of 18 meters. The overall layout follows the concept of ‘respecting nature, being ahead of time, and being homogeneous’, emphasizing the rational organization and exquisite layout of green landscapes, and a one-of-a-kind space design so that many residents can experience the natural scenery directly through the window in order to live in a high-end livelihood. Inside the base, the path for people and vehicles is divided, there are two vehicle entrances and exits and two basement entrances in the north and south of the community, and an entrance for both people and vehicles in the east. At the same time, the landscape of Wenyu Riverside Park is introduced into the City Villa, opening up the city view and beautiful scenery with tall and tidy tree arrays, greening plaza, also forming a warm and dynamic community environment. The interior landscape is developed based on the pedestrian space, creating a series of green landscapes, activity spaces with different characteristics, echoing landscapes with residential buildings, forming networked, multi-level green lands, presenting a fusion of tradition and modernized spiritual city for us.

The building layout is mainly oriented to north-south, and the building type is mainly the pursuit of spaciousness, so as to have more interaction with nature, sunlight, and air. The living room, bedroom, and kitchen own natural lighting, with natural indoor ventilation from north to south. Reasonably organize and arrange the functional behavior spaces to achieve separation of food and bedding, separation of living and sleeping, separation of public and private, and form dynamic and quiet areas to improve comfort.
The new Chinese architectural style translates the elements of traditional Chinese culture into the modern design so that it fully expresses and combines the massiness feeling of traditional architecture with the lightness and delicacy of modern architecture. The refined and pure traditional Chinese elements and the large overhanging eaves in horizontal rhythm bring the continuation of the traditional city of Beijing. Besides, it fully considers the needs and aesthetics of modern life by the designing of a large area of open windows and many delicate details. Champagne gold profiles and other materials are used to make the building present an elegant and noble sense of quality.

Agency: SUNLAY

Founded in 1994, SUNLAY is a comprehensive design enterprise with Grade A design qualification for architectural engineering and Grade B qualification for urban and rural planning. It is headquartered in Beijing, with branches in Shanghai, Wuhan, and an office in Seattle. The SUNLAY team consisting of nearly 500 employees has a broad international vision, excellent design capabilities, and mature engineering experience, emphasizing creative solutions and professional services, focusing on urban regeneration, mixed-use, industrial office, boutiques, commercials, entertainment, tourism and vacation, culture and education, health care, to provide a full range of services including planning, layout, architecture, landscape, interior, structure, electromechanical and sustainable design.
SUNLAY adheres to the corporate philosophy of design makes the world a better place, with the mission of achieving customers and achieving dreams, advocating the core values of quality first, infinite design, and adhering to the vision of self-improvement, co-creation, and sharing. It becomes the most valuable industry leader through the four-level core competitiveness of professionalism, innovation, integration, and scale.

Best of Residential Building

Enping Greenland Golden Town
PROJECT

DESCRIPTION


The project is located on the north bank of Qingnan Corner Reservoir, Quanlin Golden Town, Enping City, Guangdong Province, surrounded by green mountains and rivers. It is adjacent to the historical gold panning relics and adjacent to the Enping Station of Shenmao High Speed Railway. A public building that integrates services, office meetings, and leisure negotiations, to create a future technology integrated thematic experience center with unique aesthetic attributes. The first floor is the sales office, and the second floor is the Feng Ru cultural flight theme experience hall.
Enping is the hometown of Feng Ru, Chinese first aircraft designer, manufacturer, aviator, and the father of Chinese aviation. Feng Ru’s flying dream took off from Enping and flew in the long sky of history. It would be an opportunity and a cultural foundation of Guangdong Aviation Science Education Base if we build in Enping.
The overall shape of the building draws on the unique shape of the alien spacecraft, combined with the specific location of the project and the surrounding environment, we develop the architectural plan with the story line of aliens’ visit.
The site located in mountainous which has a large height difference. In order to highlight the landmark of the demonstration area and create a new landmark, we placed the demonstration area at the southernmost hilltop of No. 8, with the most beautiful natural scenery of the city, an overlook the Qingnan Corner Reservoir in the south. And we show the city of the sky by combining with the Reservoir, as if it floats in the mountains and rivers.
The overall shape of the building is like a flying saucer. The whole building is born out of the sky with its light and agile, unique shape like a spaceship. During the day, it looks like a "time and space shuttle" and a "sea-shell of art"; at night, it is dreamy and blurred, like a "floating mountain forest". Like the "Enzhou Strange Stone" in the deep mountains and old forests, the building takes the mountain as the background, and the planning of traditional Chinese city. The soft building shape is integrated into the mountain, and the mountain is organically combined and blended in form. The relationship between the building and the environment is oily. At the beginning of the architectural design, we tried to use symbolic architectural language to establish a connection with the historical environment. we imagined a mysterious flying saucer that quietly came to this colorful Earth, standing on the north bank foothills of the Qingnan Corner Reservoir. With the gradual unfolding of the architectural space narrative, the construction meaning of this project has also quietly produced a metaphorical ambiguity. The shape of the "flying saucer" in the center implies a forward-looking, high-spirited heroic spirit, marking a great era and a beautiful vision for the future.
A sightseeing corridor is set on the first floor of the "flying saucer", and the other end is connected to a vertical sightseeing elevator, just like a time tunnel for aliens to reach the earth.
Each floor of the exhibition center adopts a full glass screen structure, so we can enjoy the first-line waterscape at everywhere of each floor.
In the space display of the building, each floor has a different natural picture presented in front of people, the sky, the connect of the water and the sky, and the water mirror. Using the purest white, illusion of light in space simulates the refraction of the blurred light in outer space, awakening people's desire for the unknown universe.
Architectural function and architectural form fit: the first floor and mezzanine are the sales office, the first floor is the reception and talk area, the mezzanine is combined with the lighting dome on the top of the building to set up a sandboard area, and the two are connected by an arc-shaped landscape staircase;
The second floor is a large aerospace exhibition experience space, which contains simulated flight classrooms, aircraft carrier formation exhibition halls, flight experience, 737 simulator experience cabins, etc., to provide visitors with popular science knowledge.

HZS DESIGN (SHANGHAI), LTD.

Best of Residential Building

Aoyuan:Island Mansion,Chengdu
PROJECT

DESCRIPTION


The project follows the principle of "minimalism", adopts the concise architectural language to form a modern sculptural volume relationship. The aim of project is to shape a diverse space and enrich the emotional experience brought by architecture, which can root the understanding of urban lake dwellings in the Yixin Lake area with outstanding landscape resources.
The project takes "Crystal Floating Island" as the design theme and follows the spatial sequence of rise, inherit, turn and merge, which aim to create a varied experience for visitors. Walking on the floating island, surrounded by waves of light and water, combining the frame of spatial changes on visiting circulation to create a step-by-step space experience.
The architecture has a sculptural shape, laid with simple and clean materials, and form a percussive style of stately combined modern. The fashion attitude of architecture is perfectly reflected by the overhanging eaves and platforms, the interweaving of stone and glass, and the reflection of the water surface and the overhead structure. On the whole, the project uses the principle of simple and contrast to create a solemn combined lightsome visual experience.

HZS DESIGN (SHANGHAI), LTD.

Best of Residential Building

The Great Mogul
PROJECT

DESCRIPTION


Located in Xiameilin, Futian District, Shenzhen, THE GREAT MOGUL is a project co-developedby two giants of China’s real estate industry-Wongtee and Shimao, who aim to create a new landmark in Shenzhen.
However, the existing effect of the project is not proper enough to match with the current positioning and target of development. In addition, the rigid zoning and disorderly streamlines are obvious weakness of the existing planning.
Therefore, both the partners agree to “try something new”.
The existing planning focuses only on renovation of the entrance and atrium. For arenovation project, that’s nothing more than changing a coat. The site should be pumped into vigor of rebirth.
Xiameilin was once an old town filled with dilapidated buildings and commercial facilities in chaos. The designers shake off the limitation of the site and seek for new vitality based on the city interface and with consideration of the surroundings.
Via a chrono-cross treasure hunting journey, THE GREAT MOGUL aims to breathe new life into the colorless old streetsand rejuvenate them with a new look.

JUND Architects

JUND Architects entered Chinese market in 1997 and was formally incorporated in Shanghai in 2005. The company officially renamed as Shanghai JUND Architects Co., Ltd. in 2017. At present, JUND Architects has branches in Beijing, Shenzhen, Chongqing, Hefei and Fuzhou with architects from around the world, including Asia, North America, Europe and Australia. With teams of award-winning architects from all over the world, Large amount of design projects of JUND have been recognized with prestige awards, such as the WAF, AIA IR, Gold Nugget, Mipim Aisa, Creation Award of ASSC, Best Hotel Design Institution of China, etc.

2021