GRAND PRIX DU DESIGN PARIS 2022
GRAND PRIX DU DESIGN PARIS 2022

Landscape

Best of ,

Beach Service Station
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
PROJECT

DESCRIPTION


Located in Hainan, China, this beach service station encapsulates the traits of seafront buildings. The designer hopes to create a profile between ocean and buildings. Between the twos, hidden the building, peacefully coexists with the environment. The roof is designed as a two-stage thermo-infinity pool. Looking at the ocean from the pool on the roof, water flows over the wall of the pool perfectly merges with the surging seawater, as if the pool and the sea are one. Hence, subtly hidden the atmosphere of the architecture, as the designer hopes to capture every profile of this uniquely designed building. On the roof, the flowing pool converges to the right side of the building to form a waterfall through the dark ditch outside the wall of the pool. Flowing through the colorful mosaics-wall, the flowing water emerges as a rainbow waterfall, which not only enlivens the atmosphere of the entire architecture, but also soften the boundary between the building and the surroundings. The spiral staircases on both sides of the building are set in accord with the moving line, which strikes a visual impression and provides the platform for taking pictures on the beach. The beach is connected with sightseeing roads. The exterior glass curtain wall is covered with sea-blue mosaics, which not only ensures sufficient natural light, but also enables the interior and exterior appear more spacious and flowing. The curtain wall, echoes with the surging ocean outdoors, is equipped with wavy shaped aluminum panels to extrude the elements of ocean and wave. Given the local climatic conditions, the main building is made of ferroconcrete, the railings outdoors is made of seawater-resistant 316L stainless steel, and the glass of the railing is made of laminated tempered glass. On the facade, the building adopts three-layer hollow laminated tempered glass curtain wall, and the glass joints of the curtain wall are protected and fixed by wavy aluminum square passes, which satisfy the needs of separation and privacy both indoor and outdoor; meanwhile, resisting typhoons effectively. The interior is divided into three parts: the reception hall, the dressing room and the shower. Due to the saturated air, the indoor walls and floors are covered with high-grade gray tiles, which effectively prevent humidity and provide visitors with a sense of visual tranquility. In the showers for man and women, Tiffany Blue and Hermes Orange are used as color partitions, thereby enhancing the vitality of the interior and a sense of fluid color. The details of indoor partitions and door frames are all made of colorful acrylic, which harmonizes the interior color and creates a sense of spatial level.

Designer: Wenjun Fan

Fan Wenjun, born in 1984, graduated from Henan University of Urban Construction majoring in civil engineering and Henan University majoring in Chinese language and literature, has been engaged in architecture, gardening and decoration design for eleven years. He has a wealth of design experience such as leading the design of main scenic upgrade projects of Wuzhizhou Island Tourist Area, a 5A scenic spot in Sanya City, Hainan Province, from 2018 to now, and implementing a number of original design works in TIANYA-HAIJIAO Tourism Demonstration Area in Sanya City.
Personal design features: good at refining local design elements and effectively integrating architectural functions and landscape.

Best of 

Lux Woods
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
PROJECT

DESCRIPTION


LUXWOODS focuses on the modern style of the original building to fully explore the real needs of the customer. It integrates the garden space with the adjacent indoor functions and, through the design, melts the master's Chinese literati feelings into the European style garden meadow. At the same time, in the relatively independent underground patio garden, it combines the Japanese koi culture with the spatial greening elements of the Amazon rainforest, achieving the effect of organic integration of the Chinese garden layout and diversified landscape elements.

Agency: Shanghai Taojing Garden Design Co.,Ltd.

Shanghai Taojing Garden Design Co.,Ltd. was established in 2005 by senior industry pioneers, after years of accumulation, has become the promoter of the benign development of the industry. We insist on the work goal of "plucking talented and clever craftsmen to become a beautiful private garden", actively share the joy of gardening life with customers, and provide customers with one-stop services of design, construction and post-care.

Best of 

Longfor Original Mansion
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
PROJECT

DESCRIPTION


“There is a garden in the house, a house in the garden, a courtyard in the house, and a tree in the courtyard.” The house with a yard in Lin Yutang's works tells the dream of dwelling in every era.
With the acceleration of urbanization, the land is becoming increasingly scarce. In the besieged city made of reinforced concrete, people have a deep desire for courtyards.
For Chinese people, the yard is not only a physical space, but also an important part of the home and an extension of the living space.


The brushstrokes of the design are intended to seek the beauty of nature and block the hustle and bustle of the outside world, leaving only light and shadows, tree shadows, cloud shadows... to create a quiet and natural resting place.On the basis of returning, exploring, and seeking a harmonious coexistence with nature, create a living area where urban people approach nature.
“In the open-air courtyard, guessing boxing with friends, drinking tea and chatting, or lying on top of the collapse, admiring the various forms of clouds. I imagined that if I could stretch freely like it, gracefully and quietly, guarding the blue sky silently, it had nothing to do with wind and moon, and it had nothing to do with passing years.”

Stepping into the green shade, the soft sofa prompts "relaxation" and "comfort", like an emotional infection, the situation and mood will be transformed accordingly.
Through the spatial stratification of high and low tree species, different flowers and leaves are matched to create a texture, supplemented by a vibrant geometric layout, creating a simple and elegant texture. Walking through the walk, attracting people to linger and explore. The characteristics of orderliness and sparse nature are also the present form of modern landscape.
Green leaves, grasses, flower borders and flowing water, each landscape constitutes a fragment and memory of people’s life, returning to nature at this moment is like returning to home.

Agency: Shenyang Zhongyu Landscape Engineering Co., LTD

Shenyang Zhongyu Landscape Engineering Co., LTD., founded in 2012, is a professional design company mainly engaged in urban landscape planning, design, and consulting business. Over the years, in line with the spirit of professionalism and integrity of the service purpose, our company won professional refinement, innovation, and down-to-earth praise in the industry.Since 2015, we continue to learn, aiming to provide customers with quality design and service. We have achieved good results and market feedback in the industry, and have become a high-quality supplier of Longfor landscape soft decoration.The company's size is improving day by day, and it has become a comprehensive enterprise with design, construction, beauty Chen, sculpture sketches, and children's amusement facilities as a closed-loop. Companies increasingly sophisticated are now in design, construction, Mei Chen, sculpture, children's play facilities for the closed-loop comprehensive enterprise.

2021