Cultural Building

The YANGLIUQING microtheatre
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
PROJECT

DESCRIPTION


Located in Xiqing District, Tianjin, along the Beijing-Hangzhou Grand Canal,the ancient town of Yangliuqing once served as the hub dock of water transportation connecting the North and South. Since the establishment of the town in the Jin Dynasty, it has gone through the Yuan, Ming, Qing, and the Republic of China dynasties, with a history of over a thousand years. With more and more choices of transportation and logistics in the contemporary world, the necessity of the Grand Canal has been declining year by year, and so do the unique geographical location and economic significance of the ancient town. The traditional ancient architectures in this town, which are mainly made of blue bricks and gray tiles, have been gradually left behind by the tide of people and the times.

PROJECT

DESCRIPTION


In 2021, along with the implementation of the national "Beijing-Hangzhou Grand Canal crossing the National Cultural Park", the mini-theater of Yangliuqing as the initially launched project of the national cultural park, was brought back to the spotlight again. In addition to revitalizing the local economy and providing a venue for traditional opera and cross talk for the local residents, the project also plays a significant role in building a new platform for the inheritance of the traditional Chinese opera and cultures. The design team refined and reconstructed the traditional architectural features of Yangliuqing based on their knowing of traditional dwellings in northern China: using local bricks and gray tiles to ensure the inheritance of local traditions while allowing the new building to better integrate into the environment and enhance the overall visual unity; the form of the structure is optimized and reconstructed by transforming the traditional sloped roof into a continuous curved surface, like the wave and the winding mountain water.
On top of this, considering that the size of the theater might overwhelm the surrounding ancient structures, the design team combined with the practical and functional requirements and adjusted the height: the ridge is the stage part of the theater, the height of the floor should also meet the requirements of the stage exhibition, while the height of the lower one is the audience seats, effectively reducing the overall height of the structure. In the open area, the design team has not only taken the need for outdoor activities in the square into account, but also cleverly combined part of the roof with the audience stands, so that the theater can take part in the daily life of all the residents in this town, providing a recreational zone for pedestrians and children.
Based on innovation, this project not only inherits the traditional elements and memories of Yangliuqing, but also sets up a new direction for the modernization, and injecting new vitality into this ancient town.

Agency:  Tianjin Zhujian Design Co., LTD

A group of young designers, after leaving the real estate design industry, have launched our dream plan in 2021. We established Tianjin Zhujian Design Co., Ltd to pursue our goals of creating wonderful lives for freer future.
We returned to the imaginative Chinese countryside, thinking about the relation between space and humanity and how to better realize their spiritual interactions. For that matter, we, based on architectural design, indoor design and landscape design, as well as the history, cultural features of the project location, continue to polish and perfect experiencing product design.

Intelligent Form
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
PROJECT

DESCRIPTION


Brand-new methods and ideas arose as computational aided design technology was increasingly improved and introduced into architectural design at the end of 20th century. Since then, human beings have gained the capacity of form-finding with more freedom and creativity. In recent years, along with the completion of some architectural projects in organic and intricate forms, architects start to use the “morphological evolution” method to intelligently generate architectural forms inspired from the same way nature does.

PROJECT

DESCRIPTION


Just as above, Intelligent Form came into being. The cutting-edge method of topological optimization has been introduced in this design. Meanwhile, The bi-directional evolutionary structural optimization (BESO) technique and an additive manufacturing method have been applied to design the structure and fabricate the formwork, which integrate the inspiration of natural morphological evolution into architectural component form-finding. The strategy aims to find the solution with the highest structural performance under certain material limitations by restructuring the amount of architecture materials.

PROJECT

DESCRIPTION


With the assistance of BESO technique, Intelligent Form is no longer stranded by environment conditions and manufacturing techniques, eventually achieving optimal structural performance and material distribution. Intelligent Form has been constructed as a prototype through 3D printing mould and casting ultra-high-performance concrete (UHPC).
Together with 3D printing formworks in architectural scale and spraying thin UHPC wall components, the project is completed in an entire digital workflow with high efficiency and high quality. The techniques developed from this innovative design project for constructing free-form architectural prototypes have the potential to be applied to large-scale spatial structures and signal the future direction of façade elements manufacturing.

Agency:  China Construction Science & Technology Group Co., Ltd. & RMIT University

China Construction Science & Technology Group Co., Ltd. serves as the technical platform, the investment platform and the industry platform for the technological innovation and practice of a world top 500 enterprise, China State Construction Engineering Group Co., Ltd. It deeply focuses on intelligent fabrication methods, green architectural products and future urban development. With aims of creating a leading construction science & technology group and a good companion of future urban construction and development, it’s committed to driving the reform of production modes by intelligent fabrication and boosting strategic emerging business by technological innovation.
RMIT University is not only a comprehensive public university of Australia, but also the only university of Australia granted the royal title by British royalty. Among a variety of its institutes, the institute of architecture earns the best reputation around the world for its outstanding design and mainly delves into three fields: the field of advanced architecture, the field of urban environment and the field of extension.

Ya Space!
Designer / Agency
Category
Award
Share this project
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
PROJECT

DESCRIPTION


A playful “art museum” that saves the boring city with anti-rational humor
Memphis: mix of music and design
Memphis is a word with multiple meanings. Geographically it reminds people of Memphis City, the home of Elvis Presleys, blues and rock’n’roll. In the design field, this term represents a unique anti-rational style and the Memphis Group — an Italian design and architecture group.
Memphis Group was founded by Ettore Sottsass in the 1980s. Its name apparently came from Bob Dylan's song, “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again”, which played repeatedly throughout the meeting where Ettore Sottsass gathered a group of international young designers. With bizarre lyrics and design creativity colliding, this meeting gave birth to Memphis Group and aesthetic movement led by the design collective

Revival of Memphis Aesthetics
This project is a furniture exhibition space, with Memphis furniture as main exhibits. The designer titled it “Ya Space!”, which not only echoes the nickname of Memphis City in China — “Cliff City” (“Cliff” is pronounced as “Ya” in Chinese language), but also conveys a surprising feeling that indicate the unexpected sensory experiences Memphis furniture brings to people
Memphis advocates unrestricted creative exploration, and has become the synonym of “alternative classical style” in modern design field. Its furniture features peculiar forms, bright colors and a design style liberated from minimalism and pragmatism. Classical style has always been prevailing, so the revival of Memphis style is at the right time.

Innovation in line with the times
Representative elements of Memphis style, including geometric shapes and free composition, were frequently applied to the project. The designers identified priorities for the selection of spatial materials and hues, hoping to go beyond Memphis' extreme emphasis on visual effects with enhanced textures and more sustainable concepts
Constructed by corrugated stainless steel sheets based on the design concept of “cliff”, the facade is characterized by bizarre visual effects and complex structures and techniques. During construction, the design team constantly improved the edging and connection of corrugated sheets, as well as the treatment of nodes and materials, to ensure a holistic image. The entrance is highlighted by a large exclamation point, guiding visitors to explore the unknown interior world. All the visual elements perceived beforehand constitute an “index” of the peculiar and irregular space.

Continuation and variation
The interior space is composed of two floors. 1F centers on providing unconventional experiences, and produces spatial rhythm by unique combinations of geometric shapes. The foyer features irregular stairs paved with black stone pieces, a door opening that brings a sense of order and enriches visual experiences, and a building block game-like scene which tries to break the barrier of class.
Countless visual points are formed by the combination of structures of different shapes. Every structure is a visual point, and a geometrically-cut view frame. Suspended from the ceiling, circular light boxes cast and diffuse lights, creating a surreal atmosphere of floating.
An array of cylinders form the bar counter, and several independent metal installations compose handrails of the staircase. In this space, ordinary items constitute a stage for display and experience. Lots of interior structures utilize the same materials as the walls, making them seem like objects that naturally “grow” from the space.
The entire space on 2F is used for exhibition. The interior surfaces are movable geometric screens. The design continues the concept of "view frame", with a view to bringing changes to the angles of observation. In this space, visitors can have a whole view or partial view of scenes, and can stand on tiptoe or bend down. Simple yet subtle arrangement of spatial structures produces playfulness within the space. Those structures adopt same finishes as the floor, as if they're growing from the floor.
The design of the display area is based on the concept of framed views. Through cutting and recombining the views, it brings infinite possibilities to visual experiences within the field of view and makes observation more interesting.

Designer: Li Wenqiang

Born in 1984
Graduated from the Oil Painting Department of China Academy of Art in 2008
Works: Apothecary, Alchemy, Bookstore, Way2 Bar, Monopoly, Cliff Space, Xinglanli Public Area

Best of Culture Building

Mountain House in Mist
PROJECT

DESCRIPTION


The house is located in an ancient mountain forest in Wuyi County, Jinhua, Zhejiang Province. The village maintains complete features from old inhabitants in this area, with buildings scatters in different altitudes by the mountain line and dense trees with history of over one hundred years at the entrance. The book house sits not far from the square at the entrance, beside which is well-preserved courtyard houses made in rammed earth. The old cowshed used to locate at the yard, but was removed after it collapsed.
The book house aims to create a serene reading space that clams people down, thus attracting more young people and children to return to the mountains. It also provides a colorful and quiet place so that children and the elderly can feel freedom and happiness in this house.

Shulin Architectural Design

Founded by Chen Lin in Hangzhou in 2015, the firm is a small design agency with about ten people focusing on architecture and interiors. It uses rural research, Chinese gardens, traditional culture, and art aesthetics as its source of ideas, and independently does practical projects. Research related to architecture.
The renovation and renewal projects are the type of projects that the firm is currently exposed to most, and most of them are in the countryside. Therefore, the village is a starting point for the firm and will also be the firm's long-term base. Of course, urban renewal creative projects and interior space creation are also the research direction of the firm. The firm insists on starting from small projects, paying attention to rural tectonics, typology, respecting the authenticity of construction and the locality of materials, studying nature and architecture, the relationship between people and the environment, the new and the old, and constantly Explore new fields of architecture in practice.